Ieder van u kent de boodschap van onze regering om zoveel mogelijk thuis te blijven. En de kerkdiensten dan? Als kleine kerkenraad hebben we daar afgelopen woensdagavond over vergaderd. Uiteraard worden de diensten online (ochtenddienst) of met audio (middagdienst) uitgezonden. Maar mogen hier ook kerkgangers bij aanwezig zijn? Het was een moeilijke beslissing. Enerzijds voelen we ons solidair met de samenleving om bijeenkomsten te mijden en willen we voorkomen dat door ons gedrag de kerk in een kwaad daglicht komt te staan. Anderzijds, lijden wij al volop mee (de eredienst met een zeer beperkte groep is het enige wat momenteel nog doorgaat van al onze kerkelijke activiteiten). Ook  hebben we ook een geestelijke zorg naar onze gemeenteleden toe en geven predikanten aan er tegen op te zien om live voor te moeten gaan voor een lege kerk.

Hoe gaan andere kerken om met dit dilemma? Onze moederkerk (de katholieke kerk) handhaaft diensten met max. 30 kerkgangers en heeft alleen de doorgaans erg drukke Kerstnachtdienst geannuleerd. De PKN adviseert online vieringen en anders maximaal 30 kerkgangers. Dit advies nemen we over; dus vier vooral de diensten vanuit huis mee terwijl er voor zeer klein aantal gemeenteleden (max. 30 incl. kinderen) plek blijft om de kerkdienst fysiek mee te vieren. Inmiddels hebben we voldoende ervaring om met zo’n kleine groep ons strikt aan de beperkende maatregelen te kunnen houden.